Επιλογή θέματος: Δημοσθένης Σεϊταρίδης

Κείμενο: Νίκος Κακαγιάς

Το φώς ήταν η αρχή και μετά, πριν 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πρώτος παλμός της ζωής ξεπήδησε μέσα από την πρώιμη βιολογική σούπα στην γαλάζια πέτρα που πλανιόταν στο διάστημα. Το βέλος του χρόνου χάρασσε μονοσήμαντα την κατεύθυνση στην πορεία των γεγονότων και η εξέλιξη μετασχημάτισε την χρονική διακύμανση από το φώς στο σκοτάδι σε εσωτερικό βιολογικό ρολόι. Όλοι οι οργανισμοί όποια θέση και να κατέχουν στο εξελικτικό δέντρο είναι εφοδιασμένοι με αυτό το ρολόι και βάσει αυτού ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και το-όσοι διαθέτουν ικανότητα για τέτοιο-ψυχανέμισμα τους.

 Εμείς, μια φούχτα ουσιαστικά, από την πολυπληθή ομάδα που κατέκλυσε με την προπετή του παρουσία τον όμορφο πλανήτη, βαλθήκαμε να αποδείξουμε εκτός των άλλων και την παιχνιδιάρικη φύση του φωτός και να αποκαλύψουμε την ομορφιά που απλώνεται γύρω μας. Η αρχή της ημέρας εκτός της εναρκτήριας κλωτσιάς στον οργανισμό δίνει και άλλη μια και μας σηκώνει από την θέρμη της στρωμνής, για να μας βγάλει με την τσίμπλα στο μάτι στους δρόμους και στα μονοπάτια μπας και προλάβουμε την μαγική στιγμή του μεταίχμιου.

Λίγες από τις στιγμές αυτές καταφέρνουν να περάσουν το συναίσθημα και την ομορφιά που μας αποκαλύπτεται στις φωτογραφικές μας απόπειρες. Το μετείκασμα της μαγικής στιγμής, όταν το πνεύμα μετασχηματίζει το μετέωρο σε ζωγραφιά στον νού, αφήνει σχεδόν πάντα την πικρή γεύση της ανεκπλήρωτης προσδοκίας, όταν ανοίγουμε τα μάτια και αντικρίζουμε το αποτέλεσμα στο-τρόπος του λέγειν-χαρτί . Οι μηχανές φευ! δεν έχουν ψυχή και συναίσθημα. Επιμένουμε εμείς στης παρόρμησης την επιταγή  και τρέχουμε το κατόπιν της με την ελπίδα, πως η επόμενη λήψη δεν μπορεί βρε αδελφέ θα ΄ναι η μοναδική, η απόλυτη λήψη. Μοιάζει κάπως με τον Σισύφειο μύθο και την εμμονική του προσκόλληση στην αέναη προσπάθεια. Δεν μπορεί, κάποια μέρα μια όμορφη ανατολή με το αιμάτινο στέμμα του ουρανού θα στέψει και την δική μας ολοκλήρωση και θα δώσει προοπτική στην πεζή θεώρηση των πραγμάτων. Αυτό το κυνήγι του ονείρου είναι που σηματοδοτεί εν τέλει το νόημα της ζωής, σε όλες τις εκφάνσεις της και μείς ταπεινοί υπηρέτες του, μένουμε με την ελπίδα και τις μηχανές στα χέρια.

 Εσείς εν τέλει, θα είστε οι κριτές της απόπειρας μας.

Δημοσθένης Σεϊταρίδης

Παντελής Αϊναλής

Νίκος Κακαγιάς

Ευτύχης Τσαουσίδης

Γεωργία Παπαδοπούλου

Γιώργος Τζημαγιώργης

Χάρης Πουρουζίδης

Μαρία Σπυριδοπούλου