Κείμενο: Νίκος Κακαγιάς
Φωτογραφία Εξώφυλλου: Νίκος Κακαγιάς
Οι απρογραμμάτιστες εξορμήσεις κρύβουν εκπλήξεις και όταν ο Δήμος πέταξε «φύγαμε για Κιλκίς» κανείς δεν περίμενε την συνέχεια.
Η «Κάρπη» είναι χωριό σκαρφαλωμένο στις δασωμένες υπώρειες του Βορειοανατολικού Πάικου και βορειοδυτικά της Γουμένισσας. Η έκπληξη είχε βαθυπράσινη όψη και κρυστάλλινη υφή. Ο καταρράκτης πρόσεφερε αυτό που αποτελεί πρόκληση για κάθε αξιοπρεπή φωτογράφο και τα συνεχή κλικ συνόδευαν την συναυλία της ορχήστρας που κρύβονταν στην κομοστέγη. Το τοπίο πρόδιδε φροντίδα και νοικοκυροσύνη με ξύλινα γεφύρια και περιποιημένα μονοπάτια, εικόνα που μάλλον μας ξένισε μιας και έχουμε συνηθίσει την εικόνα της αφροντισιάς και των διάσπαρτων σκουπιδιών στις εξορμήσεις της ομάδας. Το μάτι και οι μηχανές γέμισαν εικόνες και το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την επίσκεψη λίγο νοτιότερα.
Ευρωπός
Ο χώρος δεν έχει ανασκαφεί παρά μόνο σε μικρό τμήμα και μένει να φανεί στο μέλλον, τι θα μας αποκαλύψει. Κάποια ευρήματα, όπως ο μοναδικός στην βόρεια Ελλάδα «κούρος» βρίσκεται στο μουσείο του Κιλκίς και ένα χρυσό στεφάνι και βραχιόλι φυλάσσονται στο μουσείο Θεσσαλονίκης στην ενότητα ο “Χρυσός των Μακεδόνων”. Η αρχαία πόλη αποτελούσε την γενέτειρα πόλη του Σέλευκου A΄ του Νικάτωρος που μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου ως επίγονος, όριζε τις τύχες της μακρινής Μεσοποταμίας όπου και ίδρυσε την πόλη «Δούρα-Ευρωπό» σε ανάμνηση της μακρινής πατρίδας. Η τωρινή πατρίδα μας επεφύλαξε κι άλλες μικρές εκπλήξεις, χάριν της δουλειάς και του οίστρου της αρχαιολογικής ομάδας της περιοχής.
Παλατιανό