Επιλογή θέματος: Νίκος Κακαγιάς

Κείμενο: Χάρης Πουρουζίδης

Όταν οι συνάψεις του ανθρώπινου εγκεφάλου, του αποκάλυψαν ότι πέραν της επιβίωσης υπάρχει και η ομορφιά της δημιουργίας τότε οι προϊστορικοί πρόγονοι μας άρχισαν να ξεμυτίζουν από τις σπηλιές και να δημιουργούν τα πρώτα αρχιτεκτονήματα που αποτέλεσαν τα σπίτια τους. Από τότε βέβαια μέχρι σήμερα ο άνθρωπος δημιούργησε και παράλληλα κατέστρεψε εκατομμύρια οικοδομήματα, άλλοτε για να φτιάξει καινούρια κι άλλοτε γιατί τον κατέλαβε η μανία του.

Αρκετοί ακούγοντας τη λέξη αρχιτεκτόνημα σκέφτονται στον νου τους οικοδομήματα. Στο μυαλό μας η λέξη “αρχιτέκτονας” μας φέρνει άμεσα τον άνθρωπο που σχεδιάζει και χτίζει σπίτια, πολυκατοικίες, παλάτια κτλ. Όμως ο αρχιτέκτων και κατ’ επέκταση το αρχιτεκτόνημα είναι η λέξη που προσδιορίζει το ευφυές δημιούργημα ή επινόημα. Ο αρχιτέκτονας είναι αυτός που σχεδιάζει και δημιουργεί και σ’ αυτό το σημείο θα έπρεπε να μπει τελεία. Η θρησκεία παρομοιάζει τον Θεό ως τον μεγάλο αρχιτέκτονα του σύμπαντος ή σίγουρα έχουμε ακούσει την έκφραση “ο αρχιτέκτων του πολέμου”. Άρα αρχιτεκτονήματα είναι και ο δρόμος, το γλυπτό, μια γέφυρα, η μηχανή, η τέχνη η ίδια που δίχως τον άνθρωπο η έννοιά της θα ήταν ανύπαρκτη.

Εμείς για να μην σας μπερδέψουμε πολύ με τον τίτλο μας, σας παρουσιάζουμε εδώ σε αυτό το άρθρο κατά κύριο λόγο κτίσματα με ελαφρές πινελιές λοιπών αρχιτεκτονημάτων. Ελπίζουμε να τα απολαύσετε κι εσείς όσο τα απολαύσαμε κι εμείς όταν με τις φωτογραφικές μηχανές μας τα … “αρχιτεκτονούσαμε”.

Όταν οι συνάψεις του ανθρώπινου εγκεφάλου, του αποκάλυψαν ότι πέραν της επιβίωσης υπάρχει και η ομορφιά της δημιουργίας τότε οι προϊστορικοί πρόγονοι μας άρχισαν να ξεμυτίζουν από τις σπηλιές και να δημιουργούν τα πρώτα αρχιτεκτονήματα που αποτέλεσαν τα σπίτια τους. Από τότε βέβαια μέχρι σήμερα ο άνθρωπος δημιούργησε και παράλληλα κατέστρεψε εκατομμύρια οικοδομήματα, άλλοτε για να φτιάξει καινούρια κι άλλοτε γιατί το κατέλαβε η μανία του.

Αρκετοί ακούγοντας τη λέξη αρχιτεκτόνημα φέρνουν στον νου τους οικοδομήματα. Στο μυαλό μας η λέξη “αρχιτέκτονας” μας φέρνει άμεσα τον άνθρωπο που σχεδιάζει και χτίζει σπίτια, πολυκατοικίες, παλάτια κτλ. Όμως ο αρχιτέκτων και κατ’ επέκταση το αρχιτεκτόνημα είναι η λέξη που προσδιορίζει το ευφυές δημιούργημα ή επινόημα. Ο αρχιτέκτονας είναι αυτός που σχεδιάζει και δημιουργεί και σ’ αυτό το σημείο θα έπρεπε να μπει τελεία. Η θρησκεία παρομοιάζει τον Θεό ως τον μεγάλο αρχιτέκτονα του σύμπαντος ή σίγουρα έχουμε ακούσει την έκφραση “ο αρχιτέκτων του πολέμου”. Άρα αρχιτεκτονήματα είναι και ο δρόμος, το γλυπτό, μια γέφυρα, η μηχανή, η τέχνη η ίδια που δίχως τον άνθρωπο η έννοιά της θα ήταν ανύπαρκτη.

Εμείς για να μην σας μπερδέψουμε πολύ με τον τίτλο σας παρουσιάζουμε εδώ σε αυτό το άρθρο κατά κύριο λόγο κτίσματα με ελαφρές πινελιές λοιπών αρχιτεκτονημάτων. Ελπίζουμε να τα απολαύσετε κι εσείς όσο τα απολαύσαμε κι εμείς όταν με τις φωτογραφικές μηχανές μας τα … “αρχιτεκτονούσαμε”.

Νίκος Κακαγιάς

Ρένος Κωστόπουλος

Χάρης Πουρουζίδης

Σεϊταρίδης Δημοσθένης

Σωτήρης Τζουμέρκας

Δημοσθένης Γαρατσίδης

Γιώργος Τζημαγιώργης

Αλέξης Αλιγιάννης

Ευτύχης Τσαουσίδης

Δάνης Παπαγιαννούλης

Γιάννης Χαντζαρίδης