Σε μια εξόρμηση της ομάδας τα ‘φερε έτσι η τύχη και συνάντησαν σε ένα ταβερνείο ο Δημοσθένης κι ο Δάνης τον Δημήτρη Βαβλιάρα, του οποίου το έργο στη φωτογραφία ακολουθούσαν στα κοινωνικά δίκτυα. Η όμορφη κουβέντα διατήρησε την επαφή τους και σήμερα με μεγάλη μας χαρά σας παρουσιάζουμε το έργο του πολυτάλαντου Δημήτρη που εκτός από το φωτογραφικό του ταλέντο είναι κι ένας εξαίρετος μουσικός όπως θα δούμε και στο σύντομο βιογραφικό του.
Χάρης Πουρουζίδης
Μουσική Σταδιοδρομία
Το 2013 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Πάλι Βρέχει». Στον δίσκο συμμετέχουν ερμηνευτικά οι: Βασίλης Σκουλάς, Αργύρης Μπακιρτζής, Μανώλης Χατζημανώλης και Γιώργος Κοντορίκος. Το 2016 κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο του από κοινού με τον Γιώργο Μιχαήλ με τίτλο «Ατέρμων». Την ίδια χρονιά επίσης συνεργάστηκε με τους Ανωγειανούς καλλιτέχνες, Γιώργη Φασουλά και Κώστα Καλλέργη σε δυο τραγούδια και φέτος αναμένονται και κάποια άλλα τραγούδια που ετοιμάζουν. Με τον Γιώργο Μιχαήλ κάνουν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και ετοιμάζουν και τον δεύτερο από κοινού δίσκο τους.
Φωτογραφία
Το 2019 κέρδισε το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας FACES 2018. Το 2019 επίσης μια φωτογραφία του μπήκε στις 100 καλύτερες του κόσμου στο ανδρικό πορτραίτο στον διαγωνισμό 35 INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY AWARDS.
To 2021 η εταιρία Fuji τον επέλεξε ως επίσημο φωτογράφο της (Official Fuji X-photographer). H επιλογή των επίσημων φωτογράφων της Fuji γίνεται στην Ιαπωνία.
Τον ίδιο χρόνο κέρδισε μια υποτροφία για να σπουδάσει φωτογραφία κερδίζοντας το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό . Τον Σεπτέμβριο του 2021 κέρδισε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό με τίτλο ‘’Ελευθερία’’ που διοργάνωσε το περιοδικό i-focus.
Τον Μάιο του 2022 μπήκε και πάλι στους 100 καλύτερους φωτογράφους του κόσμου στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, για μια ακόμη φορά, στον διαγωνισμό 35 AWARDS INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY AWARDS.
Τον Ιούνιο του 2022 επιλέχθηκε μια φωτογραφία του με ένα βοσκό στις 100 καλύτερες από το Hamburg Photography Review, όπου είχε την τύχη να συνομιλήσει για το πρότζεκτ του με τους βοσκούς με την Demet Yildiz ( διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης ) και τον Muhammed Muheisen (National Geographic).
Το 2023 κέρδισε το 1ο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό 35 International Photography Awards στην κατηγορία Ασπρόμαυρο Ανδρικό Πορτραίτο. Η φωτογραφία του ξεχώρισε ανάμεσα σε 29.000 συμμετοχές από 142 χώρες.
Το 2023 επίσης κέρδισε το 1ο βραβείο στην κατηγορία Άνθρωποι στον διεθνή διαγωνισμό «Χρώματα της Ορθοδοξίας: Ελλάδα», που αφορά την εκκλησιαστική ζωή της Ορθόδοξης Ελλάδος και έγινε με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα.
Το 2024 κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία STORYTELLING στον διεθνή διαγωνισμό THE ART OF SOCIAL MEDIA
Τρεις φωτογραφίες του έγιναν εξώφυλλο στο YouPic, ένα από τα μεγαλύτερα φωτογραφικά site του κόσμου.
Μεμονωμένες φωτογραφίες του έχουν πάρει μέρος σε συλλογικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει κάνει τέσσερις ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας. Στην Ύδρα στη δημοτική αγορά. Στην Αιανή, στο αρχαιολογικό μουσείο, στη Γερμανία στο πολιτιστικό κέντρο του Munster και πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη στο Ινστιτούτο Γκαίτε.
Τον Απρίλιο του 2023 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μαλλιάρης Παιδεία» το λέυκωμα του με τίτλο «Ποιμενικά».
Τα τρία τελευταία χρόνια το πολιτιστικό κέντρο του δήμου Munster στη Γερμανία εκδίδει ημερολόγια με τις φωτογραφίες του.
1) Μπορείς να μας περιγράψεις τον τρόπο που προσεγγίζεις καλλιτεχνικά ένα πορτραίτο για να ξεχωρίσει στον χώρο της φωτογραφίας;
Αυτό που προσπαθώ γενικά είναι να υπάρχει ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Το αν ξεχωρίσει ή όχι στο χώρο της φωτογραφίας δεν είναι κάτι που με απασχολεί. Χαίρομαι βέβαια όταν γίνεται αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μου όταν φωτογραφίζω.
Η ανάγκη για δημιουργία πρέπει να προκύπτει από βαθύτερα πράγματα, για να είναι το αποτέλεσμα ειλικρινές και απέναντι στον κόσμο, αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό. Η προσέγγιση σε κάθε μορφή τέχνης πρέπει να είναι ο σεβασμός και η ειλικρίνεια απέναντι σε αυτό που κάνουμε. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο κρυφό μυστικό. Το αποτέλεσμα επίσης της αισθητικής προσέγγισης έρχεται μετά από χρόνια μελέτης και παίδευσης. Η παιδεία λοιπόν είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης είτε πρόκειται για τέχνη είτε για οτιδήποτε άλλο.
2) Ποια είναι η πιο αξέχαστη ή προκλητική φωτογράφηση πορτρέτου που έχεις κάνει και τι σου δίδαξε αυτή την εμπειρία;
Θεωρώ προκλητικό οτιδήποτε γίνεται εις βάρος του ανθρώπου και της φύσης. Στην τέχνη έχουμε αισθητικά καλά και μη αισθητικά καλά έργα. Οπότε αν δεν μας αρέσει κάτι, το προσπερνάμε απλά, χωρίς χαρακτηρισμούς.
Πολλοί θεωρούν ‘’προκλητική φωτογραφία’’ το γυμνό. Ένα γυμνό κορμί, είναι ένα γυμνό κορμί. Όλοι έχουμε από ένα… Όσο για την πιο αξέχαστη φωτογράφιση πορτραίτου, δεν μπορώ να φέρω κάποια συγκεκριμένη στο μυαλό μου.
3) Όταν συνεργάζεσαι με κάποιον για μια φωτογράφιση τι τρόπους χρησιμοποιείς για να τον/την κάνεις να νιώσει πιο άνετα και να σου δώσει αυτό που θέλεις να αποτυπώσεις;
Κάθε έργο τέχνης πρέπει να μπορεί να κοιτάει κατάματα όλους τους ανθρώπους που θα έρθουν σε επαφή μαζί του. Για να γίνει αυτό, πρέπει λοιπόν, όταν έχουμε να κάνουμε με πορτραίτο, να υπάρχει μια αληθινή σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον φωτογράφο και στον φωτογραφιζόμενο. Γενικά μου αρέσει να αφήνω χώρο στο εκάστοτε μοντέλο, να βγάλει και κομμάτια του εαυτού του. Στην ουσία εκείνη την ώρα αφηγούμαστε και η δυο τη δική μας ιστορία και το αποτέλεσμα είναι η περίληψη των δυο αφηγήσεων… Πολλές φορές δεν χρειάζεται να πεις κάτι για να κάνεις τον άλλο να νιώσει άνετα. Νομίζω πως όταν κάνεις κάτι με σεβασμό περνάει και στον άλλο και το νιώθει, οπότε οι λέξεις αποσύρονται εξαρχής…
4) Πώς βλέπεις την εξέλιξη της φωτογραφίας στο μέλλον ιδίως με την άνοδο της ΑΙ τεχνολογίας που συνεχώς κερδίζει έδαφος στη ρεαλιστικότητα;
Το θέμα για μένα είναι αν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι ή αν θέλεις να δημιουργήσει κάτι κάποιος άλλος για σένα και να καρπωθείς ένα χειροκρότημα. Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να εκφραστούν μέσα από την τέχνη θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο κι αν αλλάζει κάθε φορά η τεχνολογία και όσο κι αν εξελίσσεται. Έτσι κι αλλιώς η φωτογραφία στην γέννηση της ήταν ένα τεχνολογικό επίτευγμα με το οποίο κάποιοι άνθρωποι εκφράστηκαν στην πορεία καλλιτεχνικά. Ο προηγούμενος αιώνας και αυτός που διανύουμε έφεραν την τεχνολογική επανάσταση σε πολλά θέματα, άνοιξαν πόρτες και είναι επιλογή μας σε ποια από αυτές θα μπούμε ή όχι. Το σημαντικότερο όμως, πέρα από τις ανοιχτές τεχνολογικές πόρτες, είναι να αφήσουμε ανοιχτό το παράθυρο της φαντασίας μας. Αυτό το παράθυρο όσο το αφήνουμε ανοιχτό καμία τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να μας το κλείσει.
5) Οι φωτογραφίες σου είναι κατά κύριο λόγο Α/Μ. Ποιά είναι τα κριτήρια που σε κάνουν να κρατήσεις ή να αφαιρέσεις το χρώμα σε μια φωτογραφία.
Γενικά και στη μουσική με την οποία ασχολούμαι χρόνια έχω μια προτίμηση στην αφαίρεση στις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών μου. Οπότε η φωτογραφία που προέκυψε αργότερα ακολούθησε υποσυνείδητα τον ίδιο δρόμο. Μου βγήκε από την αρχή η προτίμηση του ασπρόμαυρου και η εξάλειψη του χρώματος στο μεγαλύτερο μέρος των φωτογραφιών μου. Στην τέχνη γενικότερα έχουμε την τάση να προσπαθούμε να περιγράψουμε τον κόσμο με έναν δικό μας τρόπο. Είναι και μια ανάγκη που έχουμε οι δημιουργοί, της περιγραφής του κόσμου με τον δικό μας μοναδικό τρόπο. Στον δικό μου κόσμο υπάρχει η απουσία του χρώματος και μέσα από αυτήν την απουσία προσπαθώ να δώσω παρουσία και μεγαλύτερους ρόλους σε άλλα πράγματα.
Ακολουθήστε το έργο του Δημήτρη Βαβλιάρα στη μουσική και στη φωτογραφία
μέσα από τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα
Instagram: @dimitrisvavliaras
Facebook: www.vavliaros
YouTube: @dimitrisvavliaras5797