Ο Σταύρος Μακρίδης ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που ζουν και αναπνέουν από και για την τέχνη. Έχει κάνει πολλάκις βαθιά κατάδυση στην κολυμπήθρα της τέχνης όπου κάθε φορά αναδυόμενος στην επιφάνεια έπαιρνε και ένα διαφορετικό βάπτισμα της, όπως άλλωστε ορίζει και το εκτενές βιογραφικό του.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983 ενώ η μουσική του σταδιοδρομία ξεκίνησε στην Κατερίνη μαθαίνοντας μπουζούκι με δάσκαλο τον Στέλιο Ξάφη (μαθητή του Χάρη Λεμονόπουλου). Με επιτυχία στις πανελλαδικές μπήκε στο Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής στο Ρέθυμνο όπου παρακολούθησε κάποια μαθήματα.
Λίγα χρόνια αργότερα οι κριτές τον αποδέχονται ως έναν από τους 29 συμμετέχοντες του τηλεοπτικού reality show “Fame Story 3”.
Παράλληλα αποφοιτά από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ Θεσσαλονίκης και τον ΕΟΠΠΕΠ με την ειδικότητα του ηχολήπτη και σηκώνει μανίκια και εργάζεται στην ειδικότητα του σε περισσότερες από 15 πόλεις και νησιά της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Στη μουσική έχει συνεργαστεί με την Heaven Music, την People Entertainment, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και συμμετείχε ως τραγουδιστής στο 27ο River Party στην Καστοριά. Ως τραγουδοποιός έχει συνθέσει περισσότερα από 400 τραγούδια και μουσικές μα δε σταματά εκεί.
Πιάνει το μολύβι και εκδίδει 4 ποιητικές συλλογές, 4 διηγήματα, ένα βιβλίο με στοχαστικό κείμενο και ένα κείμενο σε γραφή Braille.
Έχει δημιουργήσει μία ταινία μικρού μήκους, η οποία επιλέχθηκε για να προβληθεί στο 9ο International Video Poetry Festival και η δουλειά του αρχίζει να αποσπά διάφορα βραβεία.
Έχει πάρει το 1ο βραβείο ποίησης και το 1ο βραβείο σύνθεσης τραγουδιού στο Φεστιβάλ InterArtia καθώς και το 2ο βραβείο στον 6ο διαγωνισμό ποίησης U Write. Έχει ασχοληθεί με το θέατρο, τη ζωγραφική, το ραδιόφωνο και τη φωτογραφία στην οποία και σας τον παρουσιάζουμε.
To 2022 φωτογραφία του απέσπασε το 1ο βραβείο από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία σε διαγωνισμό με θέμα το Σουρεαλισμό, το 2023 απέσπασε το 1ο βραβείο από την εταιρία Κύκλωψ στο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Φως και σκιά», ενώ το 2024 κέρδισε το 1ο βραβείο έγχρωμης και το 1ο βραβείο ασπρόμαυρης φωτογραφίας στον 3ο Πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό Κέφαλος. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Κύπρο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Manhattan κ.α. και έχει δημοσιευτεί φωτογραφία του στο περιοδικό Φωτογράφος.
Τέλος έχει εργαστεί ως μουσικός παιδαγωγός σε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης (Κ.Δ.Α.Π.) με άτομα με αναπηρία. Χαρακτηρίζεται ως Multi – Instrumentalist. Σπουδάζει Βυζαντινή μουσική. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μαθήματα ποντιακής λύρας και είναι premium member στην Moments Collective!
Μπορείτε να ακολουθήσετε τον Σταύρο στο instagram @nota.photography_art και στην ιστοσελίδα του https://nota-photography.webnode.gr/.
1) Προσπαθείς οι φωτογραφίες σου να πουν μια ιστορία ή να μεταφέρουν ένα μήνυμα; Αν ναι τι βήματα κάνεις για να το πετύχεις αυτό;
Αν και ξέρω ότι η προσωπική ταυτότητα του καλλιτέχνη, (το να βλέπεις, δηλαδή, ένα έργο και να αναγνωρίζεις ποιανού είναι), είναι κάτι δύσκολο να επιτευχθεί, παρ’ όλ’ αυτά προσπαθώ όσο γίνεται οι ιδέες μου να είναι αυθεντικές και πρωτότυπες. Άλλες φορές οι φωτογραφίες μου έχουν σκοπό να πουν κάτι συγκεκριμένο και άλλες αφήνω στον θεατή να δώσει ο καθένας τη δική του ερμηνεία. Για να πετύχει κάποιος να μεταφέρει ένα συγκεκριμένο μήνυμα, θα χρειαστεί να δώσει κάποια στοιχεία-πληροφορίες που σχετίζονται με το μήνυμα. Είτε με άμεσο τρόπο, είτε έμμεσα. Αυτό κάνω κι εγώ.
2) Τι θα ήθελες να γνώριζες στην αρχή της φωτογραφικής σου πορείας που θα σε βοηθούσε πολύ σαν αρχάριο;
Θα ήθελα να γνώριζα καλύτερα κάποιες τεχνικές φωτογράφισης (όπως φωτισμό σε studio) και επεξεργασίας (στο photoshop) καθώς και κάποια “μυστικά” για εξωτερικές λήψεις με φυσικό φωτισμό. Επίσης θα ήθελα να γνώρίζα περισσότερα πράγματα για τις σκιές και το πώς μπορούν να αναδείξουν τη φωτογραφία.
3) Ποιανού φωτογράφου η δουλειά σε έχει εμπνεύσει ή επηρεάσει;
Είμαι βέβαιος ότι με έχουν επηρεάσει πολλές εικόνες διάφορων φωτογράφων που κατά καιρούς έχω δει. Δεν γνωρίζω τα ονόματα των φωτογράφων γιατί η υπερ-πληροφόρηση που υπάρχει στα social media τα επισκιάζει συνήθως. Θαυμάζω τη δουλειά του Ρένου Κωστόπουλου και της Καλλιόπης Βουτζαλή. Η δουλειά τους είναι πηγή έμπνευσης από πολλές απόψεις. Κυρίως μου αρέσει η αισθητική τους.
4) Ποια είναι η πιο συνηθισμένη κριτική που δέχεσαι για τις φωτογραφίες σου ή το είδος της φωτογραφίας που αγαπάς;
Νομίζω ότι επειδή ασχολούμαι εδώ και αρκετά χρόνια με διάφορες τέχνες, έχω αναπτύξει κάποια αντικειμενικότητα στο πώς αξιολογώ τα έργα μου. Αν και δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει αντικειμενική αισθητική που αφορά τις τέχνες. Περισσότερο νομίζω ότι είναι η προσωπική γνώμη του καθενός. Συνήθως τα σχόλια που ακούω από το κοινωνικό μου περίγυρο, λοιπόν, είναι θετικά. Τις περισσότερες φορές μου αρέσει κι εμένα η δουλειά μου. Κι αν λάβουμε υπόψιν και κάποια βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, μάλλον φαίνεται να αρέσουν οι φωτογραφίες μου. Όμως είμαι βέβαιος ότι δεν αρέσουν σε όλους. Κι εδώ θέλω να τονίσω κάτι. Αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα κι αν είσαι ο John Lennon, σε κάποιους θα αρέσεις και σε κάποιους άλλους όχι, με αυτόν τον γνώμονα όσο μπορώ προσπαθώ να μην δίνω σημασία στην κριτική που δέχομαι, αλλά να συνεχίζω να εμπνέομαι και να επιτελώ τέτοιο έργο, που πρωτίστως να ικανοποιεί εμένα. Εξαιρούνται τα άτομα τα οποία εμπιστεύομαι πως η γνώμη τους θα με βοηθήσει να εξελιχθώ.
5) Πώς αναπτύσσεις τις καλλιτεχνικές σου δεξιότητες πέραν των έργων που έχεις ήδη δημιουργήσει; Υπάρχουν ιδιαίτεροι τρόποι με τους οποίους εξασκείς την καλλιτεχνική σου έμπνευση;
Πιστεύω ότι ένα μέρος της εξέλιξης για το κάθε τι είναι η εξάσκηση. Κάτι άλλο που προσπαθώ βήμα βήμα να κάνω είναι να ανακαλύπτω περισσότερες πτυχές του εαυτού μου, ώστε η δουλειά μου στο πέρασμα του χρόνου να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αυθεντική. Υπάρχει ακόμα η επιθυμία να παρακολουθήσω μαθήματα φωτογραφίας είτε μέσω κάποιας σχολής, είτε μέσω κάποιου έμπειρου δασκάλου με σκοπό τις γνώσεις και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών μου δεξιοτήτων. Επίσης αυτό που με βοηθάει στο να εξασκώ την καλλιτεχνική μου έμπνευση, είναι να αφήνω το μυαλό και το πνεύμα μου ελεύθερα στα διάφορα πιθανά, καινούρια ερεθίσματα που μπορεί να προκύπτουν.