Κείμενο: Παντελής Αϊναλής
Εξώφυλλο: Λευτέρης Παπαγιαννούλης

Όχι δεν καταλάβατε λάθος. Έφτασε η χάρη μας μέχρι την Ν. Υόρκη! Αυτήν την σύγχρονη Ρώμη, το κέντρο της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας του 21ου αιώνα. Υποκλιθήκαμε στο μεγαλείο της και φυλακίσαμε μέσα στις φωτογραφικές μηχανές  μας ένα κομμάτι από την δόξα της.
 
Περπατώντας στην σκιά των ουρανοξυστών της, νοιώσαμε ταυτόχρονα συγκίνηση και δέος για την δύναμη του ανθρώπινου νου, αλλά και φόβο για το χάος και το σκοτάδι που αυτός μπορεί να δημιουργήσει.
 
Η αίσθηση της ασημαντότητας μπροστά στις θεόρατες κατασκευές αλλά και στην αριθμητική υπεροχή των ανθρώπων, είναι σίγουρα η ίδια που θα ένοιωθε κανείς αν περπατούσε στην αρχαία Ρώμη με το Κολοσσαίο και το πολυποίκιλο μωσαϊκό του όχλου από κάθε μεριά της γης.
 
«If I can make it there,
I'll make it anywhere»
Theme from New York New York
Fred Ebb
Από το δυσθεώρητο ύψος των γιγαντιαίων κτηρίων μέχρι το απροσμέτρητο βάθος και τα δαιδαλώδη τούνελ του μετρό της, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η πόλη των αντιθέσεων, του πλούτου και της φτώχειας, του μπετό και του πράσινου, των χρωμάτων της ανθρώπινης φυλής, των θρησκειών, και άλλων, ων ουκ έστιν αριθμός.

Στη Ν. Υόρκη οι ευκαιρίες το αμερικανικό όνειρο να γίνει πραγματικότητα είναι πολλές μα θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί ο κίνδυνος να γίνει εφιάλτης είναι κι αυτός εξίσου μεγάλος. Οι δρόμοι της βρίθουν με φωτογραφίες που παρακαλούν να τις απαθανατίσουμε στις μηχανές μας καθώς η αεικινησία είναι μαγευτική και ατέρμονη. Άνθρωποι, άσφαλτος, γυαλί κι ατσάλι όλα μαζί αρμονίζονται ως πρέπει για να δημιουργήσουν την αστική ζούγκλα που σαν μαγνήτης προσελκύει εκατοντάδες εκατομμύρια που θέλουν να τη δουν από κοντά.
 
Τα κενά που άλλοτε υπήρχαν οι εμβληματικοί δίδυμοι πύργοι, σε κάνουν να ανατριχιάζεις από τρόμο στην σκέψη ότι τίποτε, όσο μεγάλο και εντυπωσιακό κι αν είναι, δεν είναι άτρωτο και δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Είναι απίστευτο το πόσα αντίθετα συναισθήματα μπορεί να σου δημιουργήσει αυτή η πόλη σε κάθε γωνιά της!

Την αξέχαστη τόσο φωτογραφικά όσο και βιωματικά εμπειρία μας την μοιραζόμαστε εδώ μαζί σας όμως είμαστε σίγουροι ότι αποτελεί μόνο μια γουλιά από ένα δυνατό και πολυποίκιλα αρωματικό ποτό που δύσκολα μπορεί να το χορτάσει κάποιος. Ένας φωτογραφικός παράδεισος, μα και κόλαση μαζί, που δεν αρκεί μια τουριστική επίσκεψη για να τον νοιώσεις. Ελπίζουμε όμως να καταφέραμε να σας μεταδώσουμε μέσα από τις φωτογραφίες μας, κάποια από τα συναισθήματά μας καθώς περιδιαβαίναμε αυτήν την μεγαλούπολη των εθνών.