Κείμενο – ‘Ερευνα: Δημοσθένης Σεϊταρίδης
Φωτογραφία Εξώφυλλου: Δημοσθένης Σεϊταρίδης

Στην Pixelscape λατρεύουμε τις προκλήσεις αλλά και τις εκπλήξεις! Αποφασίσαμε λοιπόν να ανακαλύψουμε φωτογραφικά τον μέχρι πριν λίγα χρόνια ακατονόμαστο γείτονα με τον οποίο είμαστε αναγκασμένοι να μάθουμε να συμβιώνουμε αρμονικά με κοινό γνώμονα την ειρηνική συνύπαρξη, την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και των 2 λαών. Χάθηκαν πολύτιμα χρόνια για όλους μας με την ανιστόρητη εμμονή των γειτόνων να κλέβουν την ιστορία μας! Τώρα όμως η Βόρεια Μακεδονία, αυτό είναι πλέον το συνταγματικό της όνομα, είναι στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος του ΝΑΤΟ. Αλήθεια ποιος από εμάς θα φαντάζονταν πριν μερικά χρόνια ότι θα μπορούσαν τα ελληνικά φτερά να έχουν αναλάβει τον έλεγχο και την προστασία του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας;
Αρχικά με ανάμεικτα αισθήματα, ακόμη προσπαθούμε κάποιοι από εμάς να χωνέψουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών, αποφασίσαμε να αποτυπώσουμε στον φακό μας τον γνωστό-άγνωστο γείτονα. Παρότι η Βόρεια Μακεδονία είναι εύκολα προσβάσιμη από όλα τα σημεία, παραμένει μία από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που ακόμη δεν έχουν ανακαλυφθεί από τους φωτογράφους. Εμείς ταξιδέψαμε σε όλο το νότιο τμήμα της χώρας εισερχόμενοι και από τους τρεις μεθοριακούς σταθμούς (Νίκης , Ευζώνων και Δοϊράνης) και καταγράψαμε τον φακό μας μια πολύ ενδιαφέρουσα χώρα που αντιπροσωπεύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των Βαλκανίων, περιλαμβάνοντας έναν ενδιαφέρον συνδυασμό από Ελληνικές, Αλβανικές, Τουρκικές και Μεσογειακές επιρροές. Είναι ένας συνδυασμός από βουνά, λίμνες και ποταμούς, σημαντικά ιστορικά ευρήματα και παραδοσιακούς οικισμούς που έχουν μείνει απαράλλαχτοι στο βάθος των αιώνων.
Η ιστορία της περιοχής ανάγεται στην αρχαιότητα, αρχίζοντας με το βασίλειο της Παιονίας, κράτος Θρακικό. Στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. η περιοχή ενσωματώθηκε στην Περσική Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών και στη συνέχεια καταλήφθηκε από το Ελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας τον 4ο αιώνα π.Χ. Οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την περιοχή τον 2ο αιώνα π.Χ. και την ενέταξαν στην πολύ μεγαλύτερη επαρχία της Μακεδονίας, που παρέμεινε τμήμα της Βυζαντινής (Ανατολικής Ρωμαϊκής) Αυτοκρατορίας και δέχθηκε συχνές επιδρομές και εποικισμούς Σλαβικών λαών, που άρχισαν τον 6ο αιώνα μ.Χ. Μετά από αιώνες αντιπαράθεσης μεταξύ Βυζαντινής και Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας πέρασε σταδιακά στην Οθωμανική κυριαρχία από τον 14ο αιώνα.
Χάρης Πουρουζίδης - Στόβοι

Οχρίδα

Είναι η μεγαλύτερη πόλη στη Λίμνη Οχρίδα . Οι αρχαιότεροι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Οχρίδας ήταν οι Δεσσαρήτες, αρχαία ελληνική φυλή και οι Εγχελείς, φυλή Ιλλυρική. Σύμφωνα με πρόσφατες ανασκαφές ήταν πόλη ήδη απο την εποχή του βασιλιά Φίλιππου Β΄ της Μακεδονίας. Στην αρχαιότητα η πόλη ήταν γνωστή με το αρχαιοελληνικό Λύχνιδος/Λυχνίς (και μετέπειτα με το λατινικό Lychnidus), που πιθανόν σημαίνει «πόλη του φωτός», από το ελληνικό λυχνίς, «πολύτιμη πέτρα που εκπέμπει φως», από το λύχνος, «λάμπα, φορητό φως». Το 879 μ.Χ. η πόλη δεν ονομαζόταν πια Λύχνιδος και αναφερόταν από τους Σλάβους ως Όχριντ, πιθανόν από τις Σλαβικές λέξεις βο χριντ, που σημαίνουν «στο λόφο», καθώς η αρχαία πόλη Λύχνιδος ήταν στην κορυφή του λόφου Η Οχρίδα μνημονεύεται ότι άλλοτε είχε 365 εκκλησίες, μια για κάθε μέρα του χρόνου, και έχει αναφερθεί ως «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων». Η πόλη και η ομώνυμη λίμνη έγιναν δεκτές από την UNESCO ως Πολιτιστικό και Φυσικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 30 πολιτιστικά μνημεία ελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών: ανάμεσα τους οι πολλές Βυζαντινές εκκλησίες, το μεσαιωνικό κάστρο του τσάρου Σαμουήλ της Βουλγαρίας, τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης και το αρχαίο ελληνικό θέατρο.

Αρχαίοι Στόβοι

Οι Στόβοι ήταν αρχαία πόλη της Παιονίας, που στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες και αργότερα έγινε πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας της Δεύτερης Μακεδονίας (Macedonia Salutaris ή Macedonia Secunda). Στόβος ή στόμφος είναι λέξεις ελληνικές και χρησιμοποιούνταν και στην μακεδονική διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας. Στη νότια Ελλάδα ήταν σε χρήση η λέξη στόμφος, είχε το νόημα της λοιδορίας, της βρισιάς, των παραφουσκωμένων λόγων και προέρχεται από το ρήμα στοβέω-ώ. Στη Μακεδονία χρησιμοποιούνταν στην κυριολεκτική της έννοια, του γεμάτου στόματος, του φουσκωμένου. Έτσι, τουλάχιστον, μας τη δίνει ο Μακεδών Λυκόφρων που ήταν ιαμβολόγος (έγραφε ιάμβους) στην αυλή του Πτολεμαίου Β’ του Φιλάδελφου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Αν αναλογιστούμε, λοιπόν, ότι η αρχαία πόλη που βρίσκονταν, βήματα σχεδόν, από το σημείο όπου ο Εριγώνας ποταμός έπεφτε με ορμή μέσα στον Αξιό ποταμό, καθώς ήταν φουσκωμένος και ο ένας ποταμός και ο άλλος, τότε θα εννοήσουμε γιατί ο οικισμός που κτίστηκε δίπλα σε αυτό το σημείο πήρε το όνομα «Στόβοι».
Σήμερα βρίσκεται κοντά στην πόλη Γκράντσκο της Βόρειας Μακεδονίας, πάνω στον άξονα που οδηγεί από το Δούναβη στο Αιγαίο Πέλαγος, και θεωρείται ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος στη Βόρεια Μακεδονία.

Γευγελή

Σήμερα είναι μια μάλλον άσχημη πόλη, η οποία φημίζεται για τα πολλά καζίνο της στα οποία χιλιάδες συμπατριώτες μας έχασαν ολόκληρες περιουσίες . Αποτελεί όμως καλή βάση εξόρμησης για να γνωρίσει κανείς τα γύρω βουνά. Στην αρχαιότητα εκεί κοντά υπήρχε η αρχαία ελληνική πόλη Ειδομένη Οι πρώτες γραπτές αναφορές για την πόλη με το σημερινό της όνομα «Γευγελή» υπάρχουν από το 1690.Στις 20 Νοεμβρίου 1715 διατάχθηκε με Σουλτανικό φιρμάνι η είσπραξη κεφαλικού φόρου και εκ των Ελλήνων (Γιουνάν), πλην των μουσουλμάνων της Γευγελής Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας υπήρχε σημαντική ελληνική κοινότητα με σχολείο, ναούς κ.α. Η πόλη υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Ελληνισμού έως το 1912 Οι κάτοικοι της περιοχής Γευγελής συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821 και στη Μακεδονική επανάσταση του 1878, ζητώντας επίμονα οπλισμό από το Ελληνικό προξενείο Θεσσαλονίκης.

Ντεμίρ Καπούρ (Σιδηρές Πύλες)

Ο ποταμός Αξιός πηγάζει από το όρος Σκάρδος στη Βόρεια Μακεδονία και μετά από 380 χιλιόμετρα εκβάλει στην Ελλάδα, στο Θερμαϊκό κόλπο. Σε όλη την πορεία του ο Αξιός , Βαρδάρης για τους γείτονες, διέρχεται από 2 δύσκολα σημεία , 2 στενωπούς που είναι γνωστές με τα ονόματα Σιδηρές Πύλες και τα Στενά της Τσιγγάνας. Οι Σιδηρές Πύλες είναι εντυπωσιακό σημείο, στρατηγικής σημασίας από όπου περνούν η σιδηροδρομική γραμμή , η οδός σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σκοπίων – Βελιγραδίου. Στα χρόνια του Μακεδονικού Βασιλείου υπήρχε η πόλη Στεναί. Σήμερα η ομώνυμη με τα στενά κωμόπολη έχει περίπου 3.500 κατοίκους.

Καλίστα

Μικρός οικισμός στην δυτική πλευρά της Οχρίδας που φημίζεται για τις ωραίες πλαζ. Κατοικείται από Τόσκιδες Αλβανούς και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες εξαιτίας του ομώνυμου μοναστηριού. Στις γύρω πλαγιές υπάρχουν ασκηταριά που ανάγονται στους βυζαντινούς χρόνους .
Μικρός οικισμός στην δυτική πλευρά της Οχρίδας που φημίζεται για τις ωραίες πλαζ. Κατοικείται από Τόσκιδες Αλβανούς και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες εξαιτίας του ομώνυμου μοναστηριού. Στις γύρω πλαγιές υπάρχουν ασκηταριά που ανάγονται στους βυζαντινούς χρόνους .

Αρχαία Ηράκλεια του Λύγκου

Είναι ο δεύτερος σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος της Βόρειας Μακεδονίας μετά τους Στόβους .Η Ηράκλεια Λυγκηστίς, ή και Ηράκλεια Λύγκου ήταν αρχαία Ελληνική πόλη στη Μακεδονία, που στη συνέχεια διοικήθηκε από τους Ρωμαίους. Τα ερείπια της βρίσκονται 2 χλμ. νότια του κέντρου της σημερινής πόλης Μπίτολα. Την ίδρυσε ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ., αφού είχε κατακτήσει τη γύρω περιοχή και την είχε ενσωματώσει στο βασίλειό του της Μακεδονίας, σε ανάμνηση κάποιας νίκης του εναντίον των Ιλλυριών προφανώς. Η πόλη πήρε το όνομά της προς τιμή του μυθολογικού Έλληνα ήρωα Ηρακλή και επελέγη διότι ο Φίλιππος θεωρούσε τον εαυτό του Ηρακλείδη και επομένως απόγονο του ημίθεου Ηρακλέους. Το όνομα Λυγκηστίς προέρχεται από το όνομα του αρχαίου βασιλείου, που καταλήφθηκε από το Φίλιππο, όπου χτίστηκε η πόλη. Η Ηράκλεια απέκτησε εξέχουσα στρατηγική σημασία κατά την Ελληνιστική περίοδο, καθώς ήταν στο άκρο των συνόρων της Μακεδονίας με την Ήπειρο προς δυσμάς και την Παιονία προς βορρά. Το 148 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι κατέστησαν τη Μακεδονία ρωμαϊκή επαρχία, εξέλιπε η πολιτική δύναμη της πόλης, εντούτοις η Ηράκλεια εξακολουθούσε να ευημερεί χάρη στην Εγνατία οδό, τον κύριο Ρωμαϊκό δρόμο στην περιοχή, που περνούσε δίπλα της. Από την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας στην Ηράκλεια έχουν ανασκαφεί αναθηματικά μνημεία, μια στοά, θέρμες (λουτρά), ένα θέατρο και τείχη της πόλης.

Στρώμνιτσα

Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και πλησίον του Πετριτσίου. Ήταν σημαντικό κέντρο των Παιόνων και μετέπειτα των Μακεδόνων, απ’ όπου εκ παραφθοράς προήλθε και η σύγχρονη ονομασία. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, ονομάστηκε Τιβεριούπολις. Υπήρξε σημαντικό αστικό και πολιτισμικό κέντρο της περιοχής, κατά τους βυζαντινούς χρόνους και την οθωμανική περίοδο. Κάποτε η πόλη ήταν γεμάτη με Μακεδονικά αρχοντικά που είχαν κτίσει οι πλούσιοι Έλληνες έμποροι. Σήμερα δεν έχει απομείνει τίποτα που να θυμίζει τα περασμένα μεγαλεία καθώς η πόλη κάηκε από τους ίδιους τους Έλληνες κατοίκους της . Συγκεκριμένα η πόλη το 1913 απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό στρατό . Μετά την συνθηκολόγηση των Βουλγάρων, η πόλη αποδόθηκε στους Σέρβους. Οι Έλληνες κάτοικοι της Στρώμνιτσας όμως επαναστάτησαν , όταν μαθεύτηκε η είδηση της απόσυρσης του ελληνικού στρατού . Κατά την αποχώρηση του ελληνικού στρατού η πόλη πυρπολήθηκε, και η φωτιά κράτησε από τις 8 μέχρι τις 15 Αυγούστου 1913. Η ζημιά ήταν μεγάλη: κάηκαν πάνω από 1900 δημόσια κτίρια, ιδιωτικές κατοικίες και άλλες κατασκευές. Από το 1913 έως το 1919 οι περισσότεροι Έλληνες μετακινήθηκαν εντός ελληνικής επικράτειας στη Μακεδονία και εγκαταστάθηκαν στο Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα η πόλη διατηρεί αποτελεί μια καλή βάση για εξόρμηση στα γύρω καταπράσινα βουνά και στις βυζαντινές μονές της Παναγίας Ελεούσας και του Αγίου Λεόντιου.
Δάνης Παπαγιαννούλης - Στρούμνιτσα

Στρούγκα

Γραφική πόλη με τον ποταμό Μαύρο Δρίνο να την χωρίζει στα δύο. Βρίσκεται στην λίμνη Οχρίδα πολύ κοντά στα Αλβανικά σύνορα. Το παλιό όνομα της πόλης είναι Εγχαλών, δηλαδή η αρχαία ελληνική λέξη για το χέλι, είδος ψαριού που ζει στη λίμνη Οχρίδα.

Μπίτολα (Μοναστήρι)

Η Μπίτολα κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Υπήρχαν οικισμοί στην περιοχή από την εποχή του χαλκού. Η περιοχή κατά τους αρχαίους χρόνους αποτελούσε μέρος της Λυγκηστίδας και κατοικούνταν από το αρχαίο Ελληνικό φύλο των Μολοσσών. Αργότερα εντάχθηκε στο Βασίλειο των Μακεδόνων . Κατά τον 6ο και 7ο αιώνα, η περιοχή γνώρισε δημογραφική αλλαγή καθώς όλο και περισσότερες σλαβικές φυλές εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Στη θέση του ερειπωμένου πλέον θεάτρου χτίστηκαν πολλά σπίτια την περίοδο αυτή. Επίσης οι Σλάβοι κατασκεύασαν οχυρό γύρω από τον οικισμό τους. Η πόλη κατόπιν έγινε τμήμα της Α΄ Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας από τα τέλη του 8ου έως τις αρχές του 11ου αιώνα. Η διάδοση του Χριστιανισμού, έργο του Αγίου Κλήμεντα της Οχρίδας και του Ναούμ της Πρεσλάβα, έγινε στην περίοδο από τον 9ο έως τον 10ο αιώνα, οπότε χτίστηκαν στην πόλη πολλά μοναστήρια και εκκλησίες. Σήμερα η Μπίτολα είναι δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Μακεδονίας , σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ελλάδα. Σε αυτή την πόλη των 80.000 κατοίκων, που διασχίζεται από τον ποταμό Ντράγκορ και απλώνεται στους πρόποδες του όρους Μπάμπα στο Εθνικό Πάρκο Πέλιστερ, κυριαρχεί μια νοσταλγική κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, ανάμεσα σε σκιερά πάρκα και έναν κεντρικό δρόμο με καφέ και παλιά προξενεία. Εδώ σπούδασε ο Κεμάλ Ατατούρκ αλλά και οι Αδελφοί Μανάκια, οι πρώτοι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων. Μια πόλη που υπήρξε κέντρο του Ελληνισμού και του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της, πολυεθνική και πολυπολιτισμική, με έντονη και δημιουργική την παρουσία του Βλαχικού στοιχείου. Από όλες τις πόλεις της γειτονικής μας χώρας η Μπίτολα ξεχωρίζει για την πιο ευρωπαϊκή, ρομαντική και νεοκλασική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, όταν το άστρο της οθωμανικής Αυτοκρατορίας έδυε στα Βαλκάνια.

Επίλογος

Εν κατακλείδι από τα ταξίδια μας στη γείτονα γίναμε σοφότεροι. Καταλάβαμε ότι η ένταση που υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας των ανιστόρητων εμμονών των γειτόνων, συχνά είχε οδηγήσει σε αρνητικές ερμηνείες και αντιπάθεια μεταξύ των λαών, κάτι που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν ψηφοθηρικά πολιτικές δυνάμεις και των 2 χωρών. Σήμερα όμως τα κοινά οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα και η αλληλοεπίδραση που αναπτύσσεται μεταξύ των λαών μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, δείχνουν σε όλους ότι η ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία είναι μονόδρομος. Εμείς σε όλα τα ταξίδια μας στη γείτονα χώρα συναντήσαμε ανθρώπους φιλόξενους και γελαστούς, πρόθυμους να μας βοηθήσουν σε οτιδήποτε ζητούσαμε. H φράση «είμαστε Έλληνες» όχι μόνο δεν έκλεινε πόρτες, αντίθετα άνοιγε πόρτες και καρδιές. Πρόκειται για ένα λαό με όλα τα καλά και τα κακά του βαλκανικού DNA.

Τελικά είχε μεγάλο δίκιο στα σύνορα κάποιος από την ομάδα που είπε «Ρε σείς, ίδιοι σαν και μας είναι…».