Αισθητική και καλαισθησία.

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 είχα την τιμή να δω και να προλογίσω την πρώτη ατομική έκθεση του φίλου και μέλους της Pixelscape Ρένου Κωστόπουλου να παίρνει σάρκα και οστά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης. Ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά όπου απόλαυσα την καλλιτεχνική φύση του Ρένου τυπωμένη σε χαρτί, όμορφα καδραρισμένη σε μαύρα πλαίσια και με έναν εξαιρετικό φωτισμό που έδινε μια άλλη ζωή στις εικόνες του. Πλήθος κόσμου τίμησε τον καλλιτέχνη με την παρουσία του όπου θαύμασε από κοντά την εξαίρετη έκθεση και άκουσε με προσήλωση τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης Τάσο Σχίζα γνωστό για τη μακρά πορεία του στο φωτογραφικό χώρο εντός και εκτός Ελλάδος.

Τα λόγια του ομιλητή, λιτά και περιεκτικά, τοποθετήθηκαν στην προσωπική σχέση του με τον Ρένο, στη φωτογραφική τεχνική των εικόνων, στην καλαισθησία και την αισθητική τους και στην σημαντικότητα τους ως σύνολο μιας ολοκληρωμένης δουλειάς. Δίνοντας το λόγο στον ίδιο τον καλλιτέχνη, η ομιλία συνεχίστηκε με την αναφορά στο πως γεννήθηκαν αυτές οι φωτογραφίες και εμπνεύστηκε για τη δημιουργία τους.

Παρατηρώντας τα «Αφύσικα Σχήματα της Νοημοσύνης» ένιωσα να με διαπερνά μια πνοή ηρεμίας. Έχουν κάτι ιδιαίτερο αυτές οι φωτογραφίες που κερδίζουν το ενδιαφέρον του θεατή από το πρώτο δευτερόλεπτο. Είναι φωτογραφίες που μιλούν μέσα μας με φωνή γαλήνια και αιθέρια. Με κεντρικό ήρωα το υγρό στοιχείο (και όχι μόνο) ο Ρένος αποδίδει μια άλλη όψη του απλού, αφαιρώντας τον οπτικό θόρυβο με τέτοιο τρόπο ώστε ο θεατής να μπορεί να μεταμορφώσει την εικόνα στον απόλυτο ήχο της ήρεμης σιωπής. Αυτής που η νηνεμία της ψυχής σε στιγμές πραγματικής αυτοσυγκέντρωσης νιώθει να διαπερνά τον εσωτερικό μας κόσμο. Είναι πραγματικά κάτι που αξίζει τον κόπο να δει κάποιος από κοντά. Η έκθεση θα συνεχιστεί έως τις 11 Ιουνίου καθημερινά από τις 10:00 έως τις 13:00 και το απόγευμα 18:00 με 21:00. Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές να την απολαύσουν από κοντά.