Φωτογραφίες: Ρένος Κωστόπουλος.
Κείμενο: Νίκος Κακαγιάς

Στον εμβληματικό χώρο που κουβαλάει φωτογραφική ιστορία σχεδόν εκατό χρόνων στην Θεσσαλονίκη, βρεθήκαμε φιλοξενούμενοι στην φωτογραφική έκθεση των μαθητών του Τάσου Σχίζα.

Το υπόγειο του «Κούνιο» είναι ο χώρος που οι δημιουργοί-μαθητές με περίσσιο κέφι και έμπνευση εκθέτουν τα προσωπικά τους βιωματικά σπαράγματα, την δημιουργική τους φαντασία και την αστείρευτη τους έμπνευση σε μικρά «πορτφόλιο» συνήθως σε άσπρο μαύρο. Ίσως με την καθοδήγηση του Τάσου επιλέχτηκε ο λιτός και απέριττος  δρόμος του Α/Μ που χωρίς τον περισπασμό του χρώματος στοχεύει στο σημαινόμενο, αφήνοντας στον θεατή να παρασυρθεί μετά την αρχική εντύπωση σε μετεικαστικούς δρόμους, επιλέγοντας ελεύθερα τις δευτερεύουσες ερμηνείες.

Η έκθεση εντυπωσιάζει αν συνυπολογιστεί ότι πρόκειται για δουλειές δημιουργών που μόλις αποφοίτησαν το σχολείο της art-δημιουργίας του Τάσου Σχίζα. Το μέλλον διαγράφεται αισιόδοξα για κάποιους απ΄αυτούς και η δουλειά του Τάσου δικαιώνεται μέσα από την δημιουργική τους ματιά. Εμείς καταθέτουμε ένα μεγάλο μπράβο και ευχόμαστε να συνεχίσουν έτσι, όλοι τους. 

 

Η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «9 προσεγγίσεις της καλλιτεχνικής φωτογραφίας» λαμβάνει χώρα στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο (Κομνηνών 24, Θεσσαλονίκη), ως τις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Η έκθεση αποτελεί την παρουσίαση εννέα portfolios, από αντίστοιχα εννέα μέλη της ομάδας, που εργάστηκαν για την ανάπτυξη της προσωπικής τους δουλειάς, την περίοδο 2021-22, μέσα από το εξειδικευμένο σεμινάριο φωτογραφίας Καλλιτεχνική Φωτογραφία ΙΙΙ, που έγινε από τον Τάσο Σχίζα με τηλεδιάσκεψη. Κάθε μέλος παρουσιάζει μια ξεχωριστή και ολοκληρωμένη δουλειά, που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια του σεμιναρίου.

Συμμετέχουν:
Σίσσυ Δάβρη, Θώμη Καλημέρη, Όλγα Καρακασίδου, Ειρήνη Λαχανά, Ισιδώρα Ορφανίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Άννα Παπαχρήστου, Κωνσταντίνος Σαπουντζής, Ιωάννα Στοΐλα

Επιμέλεια: Τάσος Σχίζας